Välkommen till Kentaurea


Jag som står bakom Kentaurea heter Lena Björklund och är en glad "tjejtant" med en massa kreativa ideér och tankar. Framför allt gillar jag att använda mina händer för att skapa. Jag målar, skriver, snickrar och virkar så ofta jag hinner. Mellan varven packar jag ryggsäcken och ger mig ut i skogen. En dag med vandring och lunch kring lägereld eller vid min lilla hemgjorda minivedspis, är den bästa avkopplingen jag kan tänka mig.  På senare tid har mitt handarbete tagit ordentlig fart och det går inte en dag utan att jag virkar eller jobbar med att skapa nya mönster. Kika gärna runt bland mina bilder eller besök webshopen.


"Skapandet ligger i människans natur, oavsett hur skapandet går till" 


Kentaurea handlar inte bara om min kreativitet utan även om andras skrivande och läsning, framförallt för våra barn och unga. Böcker har alltid varit en stor del av mitt liv. Som liten läste jag mycket och som vuxen läser och skriver jag ännu mer. Idén med webshopen tog egentligen form under min tid som lärare. För att tillgodose alla barns olika behov behövdes många olika material. Material som jag, precis som många andra lärare, tillverkade själv.  Samtidigt var mina egna barn små och älskade att skriva av ord. Jag gjorde några laminerade kort med bild och ord som de skrev av i en liten skrivbok. Jag började producera ännu mer eget material som jag använde i min undervisning.


Att jag sen fastande för just lättlästa böcker beror till största delen på att det är just de barn och ungdomar som har svårigheter som kommer i skymundan. De behöver vår hjälp att hitta rätt och att känna att de faktiskt kan. Får de läsa böcker som är lagom svåra och som de känner att de behärskar, växer självförtroendet och läsningen blir lustfylld.


Namnet Kentaurea är ju minst sagt något annorlunda (och jag vet inte helt lätt att uttala). Grunden till det är faktiskt min pappa. Han älskade nämligen Blåklint (Centaurea cyansu på latin). Tyvärr gick han bort mycket tidigt i mitt liv och det kändes då väldigt rätt att hedra honom på detta sätt. Samtidigt har Blåklinten en anknytning till just det skrivna. Av blombladen kan man göra både bläck och aquarellfärg. Lägg nu till att man i den grekiska mytologin hittar Kentaurerna (hästmänniskorna) och så har vi en härlig blandning av bläck och fantasi. Det är vad det här handlar om. 


Kontakta mig gärna

Vill du komma i kontakt med mig är du välkommen att skicka ett meddelande här.

 
 
 
 

Följ mig gärna på Instagram