Så var det just det där med att läsa och skriva. 

När man läser förvandlas texten till bilder, tankar och möjligheter. Det som gör just läsning så fantastisk är att varje tolkning av det skrivna är unik. Allt som skrivs har en mottagare och som mottagare har du all rätt i världen att göra en berättelse till din egen, skapa dina egna bilder och dra dina egna slutsatser.

 

Våra barn har också rättighet att få ta del av detta fantastiska. Alla har vi gått i skolan och alla har på ett eller annat sätt lärt sig läsa. Själv kommer jag inte ihåg hur eller exakt när jag lärde mig läsa. Jag bara kunde. Vi hade böcker överallt, det lästes hela tiden hemma och jag fick alltid böcker på födelsedagar och jular.

 

När jag växte upp, under 70-talet, var konkurrensen om barnens intressen inte lika stor som idag. Man lekte eller läste. Idag har datorn, paddan, mobilen och tv:n tagit över en del av dessa intressen. På både gott och ont. Barn leker fortfarande, men på andra sätt. Däremot har den digitala världen konkurrerat ut mycket av läsningen.

 

Dagens barn är lustbarn och det de sysselsätter sig med måste vara roligt. Därför måste läsning och skrivning vara lustfyllt. Det första man ska tänka på när barn ska lära sig läsa och skriva är att göra det meningsfullt för dem. Vuxna använder ju det skrivna språket för ett syfte och detta måste såklart gälla även för barnen.

 

Men hur gör man då när ett barn vill skriva men inte ännu kan? Måste de först kunna rabbla och skriva alla bokstäver? Mitt svar är nej! Alla barn ska få utforska skrivandet och läsandet utifrån sin egen nivå. Men vi vuxna måste hjälpa dem att tolka språket så att de så småningom förstår sambandet mellan det de säger och krumelurerna som vi kallar bokstäver.

 

Låt dem få utforska och testa. Ge dem möjligheter och uppmuntran och låt dem framförallt få känna att de kan.

Barn lär sig bäst i leken. Att spela ett spel tillsammans ger förutom tillfredsställelsen att umgås, också en möjlighet att lära sig.


Spela med ord är ett lätt samt kortspel med många variationer. Orden i Spela med ord 1 är lätta tvåstaviga ord som låter som de stavas.


Tillsammans med bilden gör detta att barnet lär sig bokstävernas betydelse i att bilda ord. Första steget till att läsa. 

Målarböcker och pysselböcker kan sysselsätta barn under långa stunder.


I dag finns en uppsjö av pysselböcker och målarböcker, men tyvärr är de flesta för det första inte pedagogiskt utformade och för de andra är det alltför ofta riktade till antigen tjejer eller killar på olika sätt. 


abc målarbok är en målarbok för den som precis kommit på det här med bokstäver. På ett lekfullt sätt får barnet lära sig de olika bokstäverna och hur de låter.

 

 

För de barn som kommit längre i sin skrivinlärning finns det väldigt många bra pyssel- och knåpböcker om man letar lite utanför de traditionella butikerna.


Kika gärna in i min webhsop. Där finns några av dem.

Följ mig gärna på Instagram